dimarts, 29 d’abril del 2014

Somescola al Bages, contra la Llei Wert

Em penso que va ser el mes de novembre passat que Somescola, la plataforma de defensa de l'ensenyament en català, es va constituir al Bages, amb el suport d'Òmnium Cultural i l'ANC, així com una àmplia gamma de sindicats i partits, ERC entre ells. Com que es tracta de mobilitzar-se i conscienciar sobre el desastre que comportaria l'aplicació de la Llei Wert, el treball d'aquest primer trimestre ha estat consensuar un decàleg i fer-lo arribar a totes les escoles, ampes, alumnes i educadors. A l'Institut Guillem Catà el vam aprovar just abans de Setmana Santa. El text, és aquest:


Per què estem en contra de la Llei Wert?

1. Treu competències a la Generalitat: Competències reconegudes per l'Estatut i desenvolupades fins ara per la Generalitat de Catalunya, queden a partir d’ara en mans de l'estat.

2. Margina el català: Pretén separar els alumnes en funció de la llengua que parlin a casa. Impedeix els programes d'immersió que han estat un model d'èxit per la cohesió social.

3. Imposa un currículum per a tot l'estat: El Ministeri imposa un desplegament curricular tan meticulós que fa inviable la formulació d'un currículum propi per Catalunya (respectant els mínims estatals, com fins ara). A més, contradiu la direcció que s'està seguint arreu d’Europa de treballar per competències.

4. Imposa un ensenyament memorístic: La concepció del procés d'ensenyament i aprenentatge de la nova llei, retorna a pràctiques educatives ja superades.

5. Imposa revàlides centralitzades: La llei desconfia de la tasca dels docents i imposa proves de revàlida que a, més a més, són centralitzades a tot l'estat.

6. Només afavoreix les matèries instrumentals: Els ensenyaments que faciliten l'esperit crític i el creixement integral dels ciutadans hi són clarament oblidats.

7. Imposa la religió com a assignatura: Lluny d'una consideració de l'escola com a espai respectuós amb totes les creences, retorna la consideració de la religió catòlica com a assignatura, al mateix nivell que la resta del currículum.

8. Opta per una escola segregadora: La LOMCE es preocupa sobretot dels alumnes excel.lents. Torna a separar l'alumnat per raó de llengua, capacitats i condicions socioeconòmiques.

9. Margina els ajuntaments: No els considera administració educativa i simplement els assigna una funció subsidiària, sense cap rellevància i amb escassa participació en els òrgans de gestió escolars.

10. Converteix el Consell Escolar en un òrgan informatiu: Per tant, entre altres coses, els pares i mares perden tota opció de participar en les decisions dels centres.


Ara, si tot va bé, hi haurà un acte lúdic i reivindicatiu que consistirà en concentracions massives d'alumnes, mestres i pares davant dels ajuntaments del Bages, el dijous 29 de maig, per lliurar el Decàleg als governs municipals, com a preludi de la gran manifestació-cercavila prevista per al dia 14 de juny a Barcelona.

Sigui com sigui, és del tot imprescindible que definim i compartim generosament una resposta per tal que la llei Wert no es pugui aplicar mai. Recordo unes declaracions des de Madrid on el diputat d'ERC Joan Tardà deia sense embuts que Catalunya no aplicarà mai aquesta llei "perquè és una norma nacionalcatolicista, segregadora i centralista". Però en la resposta hi hem d'aconseguir ser tots, sumar-hi tothom. En la resposta i en el futur comiat: al capdavall estic convençut que la millor sortida de totes és, definitivament, marxar.

La campanya de SomEscola per al proper 14 de juny té els dibuixos de Joan Turu: també aquí el Bages hi és present. I són francament preciosos!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada