dissabte, 14 d’abril del 2012

14 d'abril, a Cardona

Ahir nit vam fer a Cardona el primer "Aplec Republicà del Bages". I va estar bé reunir fins gairebé cent persones d'arreu de la comarca per commemorar la proclamació de la República Catalana, aquell 14 d'abril de 1931. En fi, hi va haver sopar i parlaments, tot amanit per una activíssima secció local que celebrava comptar amb en Josep Huguet i en Joan Manuel Tresserras entre els presents. Fet i fet, era la primera vegada que al Bages es feia una convocatòria unitària de commemoració republicana i que en Lluís Oliveras, president d'ERC Bages, desitjava oberta a tothom i a totes les formacions polítiques. Perquè des d'ERC entenem que els valors republicans haurien de ser transversals a molts altres partits del nostre país...

Als parlaments Josep Huguet plantejà el "final d'etapa" on ara mateix es troba Catalunya i féu una defensa del projecte independentista no tant per repetir "un altre estat" sinó un estat nou, concebut en un altre model, alternatiu a l'actual. En Joan Manuel Tresserras reblà el clau i, després de valorar molt positivament aquella República dels anys trenta, no es va estar de dir que, entre tots, l'hem ben mitificat." I això perquè es tractava d'una gesta de les classes populars del nostre país que, amb dificultats, incerteses i fins improvisacions, provà de governar. Fou el resultat d'un moviment social que feia dècades que es forjava". Avui tornem a ser a les portes d'un canvi, tornem a tenir experiència de govern i tenim a l'abast la possibilitat de construir "una nova mena d'estat" fonamentat també en l'ètica i moral republicana, universal. "El nostre equilibri no s'ha de fonamentar en el desequilibri del món!" Per això, Tresserras convidà tothom a aprofitar el proper tren, a concebre un país nou "no pas una rectificació de la història. No pas l'estat-nació que tos els nostres veïns fonamenten en la violència". I això mitjançant uns partits polítics més forts, amb una militància de major compromís. "I també construint estructures àmplies, unitàries i populars com a fonament de l'arquitectura d'un nou estat", "un país que mai no ha existit, un país que ha des ser pels que sempre hi han estat i pels que acaben d'arribar. Un país per a tothom".


L'Aplec Republicà va acabar passada mitjanit: ja era -un altre- 14 d'abril. I no ens mena la nostàlgia sinó el desig de construir un futur millor. No una profecia sinó un projecte. Convençuts que només sumarem compromisos si és un projecte per a tots.

A la foto, en Lluís Oliveras, en Joan Manuel Tresserras, la Carme Bertral -presidenta de la secció local d'ERC Cardona-, Ferran Estruch -alcalde de la vila- i en Pep Huguet. Un brindis pel futur, per la independència, per la nova nació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada