dijous, 31 de maig del 2012

Partal, periodisme de proximitat

Ahir va ser a Manresa en Vicent Partal, convidat per El Pou de la gallina, la revista mensual de la ciutat que acaba de fer els seus primers vint-i-cinc anys. Com que El Pou acaba de renovar tota la seva web en una proposta molt més ambiciosa -el Pou.cat- tot incorporant gent jove, ens va semblar ja fa mesos que el director de Vilaweb seria la millor veu i la més autoritzada per parlar de "Periodisme digital, periodisme local". I la veritat és que no va decebre: tot el contrari. Van ser noranta minuts de bon aprofitar, amb discurs i amb interrogants. Amb la participació del públic. I mira que el dia es portava moltes altres notícies -la intervenció europea, la reunió a Palau del "pacte fiscal"...- però en Partal se cenyí al tema i fins anima tota la gent de El Pou a continuar fent periodisme "de proximitat". Fomentant la col·laboració entre mitjans. Treballant amb menys diners. Assumint que el món del paper s'acaba -"no és allò que a mi m'agradi, és el que està passant"- i animant a atrevir-nos a fer de tot -"perquè allò que importa és la credibilitat del mitjà, encara que sigui paper, ràdio, tele o tot a la vegada". Al capdavall per El Pou de la gallina va ser una redescoberta entendre -i escoltar- que "un mitjà és l'expressió d'un col·lectiu, és la creació de comunitat, és la plasmació del seu diàleg". Hi ha d'haver, això sí, exigència i honestedat. I tota la resta ja anirà venint. 

En acabat, encara vam anar a fer un mos amb el punt de safareig necessari en aquestes vetllades. Sopar i tornar-lo a Barcelona. Em va agradar fer i desfer la carretera tot escoltant aquest homenot -aquest valencià inquiet, que pensa, somriu, parla i tuiteja- que es declara agnòstic de tot i, en canvi, té una fe immensa sobre el nostre futur. Que ha conegut en directe fins a nou proclamacions d'independència. "I totes com si res no hagués passat: exactament com quan fas divuit anys. No n'ets conscient fins al cap del temps". I té, que ja hem arribat. En Partal baixa del cotxe i com per aconsolar els que tornem un altre cop a Manresa comenta: "au, jo me'n vaig escriure l'editorial de Vilaweb". No sé pas qui va acabar abans...

A la foto, en Vicent Partal abans de començar la conferència, entrevistat al Centre Cultural del Casino per en Ramon Aram. De El Pou de la gallina, és clar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada