dimarts, 25 de desembre del 2012

Nadal amb les cançons de l'Oliva

Tot just deu fer un any que hi estic apuntat: l'Àlbum de cançons que setmanalment en Josep Maria Oliva adreça a tothom qui ho vulgui. Vol dir que els que hi som, cada setmana rebem una cançó amb un comentari i, també, dos arxius. L'un, amb l'emapetrès, sonor. I l'altre, un document word amb la lletra original i, si s'escau, la traducció. Tot plegat, fantàstic, gratuït i amb l'única intenció de remoure les cançons de la nostra memòria, "Cançons que ens han emocionat, que ens han alegrat o ens han entristit, que ens han fet somniar, que ens han fet pensar... Cançons que van unides a moments molt concrets de la nostra vida i també cançons que ens agraden per elles mateixes, per les històries que expliquen o pel pur plaer d'escoltar-les". Doncs bé, en Josep Maria Oliva construeix el seu àlbum amb tots els seus amics i, bé des de El Club de la cançó, bé des de la xarxa, fa córrer cançons i cançons.

Avui, que és Nadal, he obert la seva tramesa número 91: I'd like to teach the world to sing. I com que ni el títol ni la fitxa em deien res (1971, The New Seekers... ), el cert és que escoltar-la m'ha tornat més de quaranta anys enrere, amb el Manel, asseguts davant del televisor en blanc i negre, devorant també aquells anuncis de voluntat nadalenca, tot just en una primitiva incitació al consum. I és que l'any 1971, la companyia Coca-Cola, amb el seu espot de Nadal, va fer que molta gent associéssim aquesta cançó a l'esperit nadalenc. Però, l'Oliva avisa... aquest és un dels pocs exemples que primer va ser l'anunci que la cançó!

"La cançó I'd like to teach the world to sing ("M'agradaria ensenyar al món a cantar"), va nèixer com una cançoneta publicitària amb un altre títol, I'd like to buy the world a coke ("M'agradaria comprar una Coca-Cola al món"). Aquella cançó va ser la base d'un anunci on un nombrós grup interracial de joves situats en un immens paratge muntanyós la cantaven amb una ampolla de Coca-cola a les mans. L'anunci es va estrenar al juliol del 1971 i l'èxit va ser tan gran i tan imprevist que molta gent demanava el disc -encara inexistent- amb aquella cançó. A la vista d'això, els mateixos autors van ampliar la lletra original , li van treure les alusions a la Coca-Cola, i la van transformar en aquesta I'd like to teach the world to sing".

Sembla que a finals d'aquell mateix 1971 la Coca-Cola va reconvertir l'anunci original en l'espot nadalenc que es va difondre arreu del món. Us sona també la lletra? M'adono estupefacte que encara la sé de memòria! "Al mundo entero he de enseñar/ un mensaje de paz/ y junto al árbol revivir/ la alegre Navidad./ La chispa de la vida./ Al mundo entero he de enseñar/ Coca-cola es así/ un mensaje de paz/ Coca-cola/ y junto al árbol revivir...". Doncs això, encara avui al costat dels galets i la carn d'olla, del vi i del xampany, tots dotze a taula, avui he ofert als fontdeviles quatre litres de coca-cola amb aquella alegria. Que si en faltés, el meu germà Manel no em perdonaria!

Ah! I el meu reconeixement al Josep Maria Oliva. No sé si encara admet més socis, però la seva cançó setmanal és esperada!

The New Seekers - 'I'd like to teach the world to sing'.mp3. 3321 KB Baixa

2 comentaris:

  1. Si, si, gràcies josep maria, però de qui és la lletra catalana?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Del 25-XII-2012, comentari final:
      "En qualsevol cas, la lletra -que he d'agrair-li a la meva amiga Teresa Rius que l'hagi traduït- no deixa de ser un cant a la fraternitat universal.
      Josep Mª Oliva"

      Elimina