dijous, 24 de gener del 2013

Catalunya es declara sobirana

Ahir vaig poder seguir en directe, al canal 3/24, el tram final de la Declaració de Sobirania del poble de Catalunya. I em va semblar un moment històric, emocionant. Al twitter, la portaveu d'ERC, Marta Rovira, ho sintetitzava així: "És un primer pas, només. De caràcter polític però altament simbòlic. Un moment de país d'aquells que no s'obliden". Ho comparteixo punt per punt. I també recordaré l'estirabot del PP o els cinc diputats del PSC que, valents, anuncien un temps de canvis profunds al país. En qualsevol cas hi ha 85 vots -de CiU, d'ERC, d'ICV i fins de la CUP- que diuen "si" a decidir. Al darrera queden quinze dies de moltes giragonses. O gairebé trenta-cinc anys de possibilisme autonomista esbotzats per sis mesos meteòrics.

"D'acord amb la voluntat majoritària expressada democràticament per part del poble de Catalunya, el Parlament de Catalunya acorda iniciar el procés per er efectiu l'exercici del dret a decidir per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu, d'acord amb els principis següents..." Principis! El primer de tots, el de la Sobirania ("El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà"). Després hi ha la legitimitat democràtica, la transparència, el diàleg, la cohesió social, l'europeisme, la legalitat, el paper pincipal del Parlament i, al capdavall però no menys important, la participació. Perquè el preàmbul acaba així: "El Parlament de Catalunya encoratja el conjunt de ciutadans i ciutadanes a ser actius i protagonistes d'aquest procés democràtic de l'exercici del dret a decidir del poble de Catalunya"

Doncs per això, per escoltar el text en públic i compartir-lo des del primer moment, per continuar participant, ahir vam baixar a les set del vespre fins la plaça Major de Manresa. No érem pas legió, però sí llavor i saó d'aquesta revolta política que hem començat. I no sentíem pas el fred sinó el punt d'emoció compartida que ja treballa per demà...

Al final de l'acte, globus amb espelma i cant de Els Segadors...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada