dilluns, 16 de setembre del 2013

Amb les escoles de les Balears

Avui he començat les classes a l'Institut Guillem Catà. Vull dir que les hem començades de debò, en horari intensiu i amb tota la canalla a l'aula. I enmig del marasme -un primer dia és un primer dia, per apamat que ho tinguis- no m'ha abandonat la idea de la vaga que, també avui, la gran majoria de docents de les Illes han començat. I és que el Govern Balear ha aconseguit una arrencada de curs embolicat en un conflicte de grans dimensions: la implantació del Decret per al "Tractament Integrat de Llengües" (TIL), una molt barroera forma de provar d'arraconar la llengua catalana a les aules i potenciar el castellà, amb l'aparença de la implantació de l'anglès com a tercera llengua...

Que anirien mal dades ja en teníem plena consciència el mes d'agost, quan van ser expedientats tres directors de centres menorquins que s'havien negat a aplicar el TIL. Prò és que tot just fa una setmana, quan el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va anunciar la suspensió cautelar d'aplicació del decret, per defectes de tramitació, el president Bauzá només va necessitar tres hores per burlar la suspensió i aplicar, ja sense aturador, la seva particular ofensiva contra la llengua catalana.

I bé, avui a les Illes la vaga docent ha estat majoritària. Però resistir no serà fàcil perquè el Govern Balear tira pel dret i no escolta ningú. Ni al seu propi partit. Fins a 32 municipis de Mallorca s'han pronunciat contra el TIL, i la majoria són governats pel PP!. Doncs bé, contra la follia de José Ramón Bauzá només hi ha aquesta vaga indefinida i heroica. Valenta. Algú ja ha dit que la seva vaga és la nostra dignitat. Com a mestres, com a catalans.

Més de 1000 entitats d'arreu de les terres de parla catalana s'han aplegat a la campanya ENLLAÇATS PER LA LLENGUA, per tal de denunciar aquest nou acte de violència "en l'ofensiva premeditada de neteja cultural que l'estat espanyol executa contra la llengua i les cultures pròpies dels Països Catalans". Aquesta vegada, però, dirigit contra les persones: docents, alumnes, pares i mares de les Illes Balears i Pitiüses. Ara fa uns dies, en Sebastià Alzamora escrivia que el màxim acte d'irresponsabilitat d'un govern és posar-se en contra dels mestres i professors. A les Balears ja s'ha fet. Per a tots ells, els que hem pogut començar amb la normalitat de cada any, la nostra solidaritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada