dijous, 30 de gener del 2014

Junqueras a TV3, 10 frases i una piulada


Dimarts Oriol Junqueras va ser a TV3, en una entrevista com a cap de l'oposició que em va semblar rodona. Que guanyava alçada a mesura que avançava i, a la fi, esdevenia colossal. I sí, l'home a vegades s'embala i potser va massa depressa parlant, però les idees són clares i s'endevinen properes. L'actitud va ser tothora serena i a mi em va impressionar per tots els missatges que aconseguí d'enviar en tan poca estona. Impressionant, sí. "I què has de dir, tu!", deu pensar algú. Doncs dic el que vaig veure, i ho consigno perquè, per ser exactes, hauria de dir que a mi "també" em va impressionar, com tanta d'altra gent que ahir, a la feina, a l'hora del cafè, o dinant, encara en parlava. Més de 600.000 espectadors, i una col·lecció de missatges tan clars que m'atreveixo a pispar-los de l'Ara ("L'entrevista a Oriol Junqueras a TV3, en 10 frases"), i fixar-los al costat d'un tuit que, bon punt es va acabar l'emissió, vaig retenir d'Eduard Voltas. Un tuit enmig d'un devessall de piulades que van situar també aquest #junquerasTV3 trending topic!

I doncs Eduard Voltas, bon punt s'enllestí l'entrevista jutjava: "El millor moment de #JunquerasTV3 ha estat la denúncia dels interessos de l'establishment vs interessos de la majoria". I no en tinc cap dubte.  Ho remarco aquí, en primer lloc, perquè en el decàleg de l'Ara la cita no hi serà i, pel meu gust, és fonamental. Deu ser que venim de l'ala esquerra? "El futur del país no l'havia de decidir un polític ni un senyor que té molts diners, ni un senyor que representa un altre senyor que encara té més diners. La decisió l'han de prendre tots i cadascun dels ciutadans. Ho decidirem tots anant a votar". Doncs queda dit. Després, tota la resta. Un retall a conservar:

1. El paper d'ERC a l'oposició però donant suport al Govern. "L'oposició que fem és el que fa el cap del partit socialdemòcrata alemany, encara que ells són al govern, o el d'Holanda que no és el govern, o el que fa Rubalcaba a vegades, quan es tracta de la unitat d'Espanya. (…) Quan ho veiem a fora diem, mira que bonic, com s'ajuden, i aquí la gent ho entén".

2. La candidatura a les eleccions europees. "Segur que no és cap fracàs no haver fet una candidatura conjunta [amb CiU]. ERC és responsable del que ella decideix, no del que decideixen els altres. Nosaltres prioritzarem els Països Catalans, i que a la nostra llista hi hagi independents, persones que representin la socialdemocràcia".

3. El 'no' rotund de Rajoy a la consulta. "Defensarem els nostres marcs legals. Si no serveix l'espanyol, defensarem el català i els principis del dret internacional, el que marca el tribunal de l'Haia, que avala que són els ciutadans el que han de decidir, que és la democràcia la que ha de determinar els marcs legals i no els marcs legals les que han de condicionar el dret a vot".

4. Pla B?. "El nostre full de ruta la consulta, que és la millor eina, la que té més capacitat de convenciment. Hi ha més del 80% dels ciutadans que diu que vol votar i encara més que diuen que acceptarien el resultat. També és el millor de cara a la comunitat internacional. Per tant, intento no especular sobre escenaris alternatius [eleccions plebiscitàries] perquè no vull afeblir l'escenari millor [la consulta]."

5. Certesa. "El 9 de novembre hi haurà consulta, sense cap dubte, no és hipotètic. I després tindrem una gran feinada, perquè el resultat serà un sí-sí, el suport de la societat és amplíssim (...) "La millor garantia que el procés acabi amb èxit són els ciutadans, perquè passarà el que vulguin els ciutadans que passi".

6. Reacció d'Europa. "Estem convençuts que Europa farà de mediadora, però també sabem que fins a aquest moment hi haurà molta gent interessada a dir que això no passarà. És normal. Fins que no votem, fins que no hàgim guanyat, què som, si no una afer intern de l'estat espanyol? (…) Per això és tan important votar".

7. Unió al bloc pel dret a decidir. "Jo confio, vull confiar i necessito confiar en el president, i no sortiré d'aquí, i també en ICV, la CUP".

8. El PSC ha baixat del tren... "Només una mica. Han baixat del tren alguns dirigents del partit, però moltíssims regidors, la gent del territori, estan a favor de la consulta i del procés. El que és cert que la seva direcció [del PSC] fa tot l'esforç per allunyar-se de l'exercici democràtic. No els demanem que siguin independentistes, però sí que els podem demanar que siguin democràtics."

9. El paper dels empresaris. "Estic convençut que una amplíssima majoria dels sindicats i l'empresariat estan compromesos amb la democràcia, defensen el referèndum. (...) L''establishment' existeix i es beneficia, per exemple, del fet que a Catalunya es produeixi l'energia més barata i la paguem cara. Segurament pressionen per conservar els seus privilegis i tenen certa temença que els ciutadans construïm un nou país i el puguem fer molt millor per evitar que no ens puguin fer el que sempre ens han fet".

10. Catalunya independent i monolingüe? "No. El català no ha de ser l'únic idioma oficial. Ha de ser la llengua vehicular a l'escola i la llengua prioritària a l'administració. Però els ciutadans que ho vulguin hauran de poder ser atesos en castellà a l'administració i en la justícia. Anem a conquerir drets nous, no a retallar-ne a ningú".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada